Merkliste (0)

 
 

Referenties

 
 
 

Parketrenovatie in het Magrittemuseum

Pallmann Magic Oil 2K voor intensief belopen vloeren

  • Merk: Pallmann
  • Plaats: Gent
  • Land: Belgien BE_be

De ongeveer 1.800 m² parket in het toekomstige Brusselse Magrittemuseum was, naar aanleiding van de opening van het museum in juni, aan een fikse onderhoudsbeurt toe. Maar het in ere houden van een parketvloer waar dagelijks honderden mensen over lopen, is geen sinecure. Unipro-België dacht mee over alle technische vragen onder en op het hout, en leverde hiervoor de materialen.

     

Het nieuwe Magrittemuseum wordt langzaam een begrip in de Brusselse binnenstad en ver daarbuiten. In hotel Altenloh, aan het Koningsplein in hartje Brussel, zullen bezoekers vanaf juni 2009 kunnen kennismaken met ’s werelds grootste collectie van René Magritte. Een groot Belgisch surrealistisch kunstenaar, die ook ver buiten de landsgrenzen grote bekendheid verwierf. Tijdens de renovatie van het interieur werd ook aandacht besteed aan reiniging en bescherming van het parket, een slordige 1.800 m². Parketplaatser Luc De Pauw uit het Oost-Vlaamse Ursel gaf ons een woordje uitleg.

Kopshout komt los

“Tijdens de eerste fase, ongeveer vier jaar geleden, werd al 95 % van het originele parket vervangen. De overige 5 % pakten we aan net voor de eindejaarswissel. We vervingen de bestaande eiken vloer uit kopshout door een eiken massief parket met een visgraatmotief. De planken werden geplaatst op een onderparket uit OSB en hebben een dikte van 9 mm en meten 6 op 30 cm. Concreet spreken we hier in totaal over ongeveer 1.800 m² parket. Het originele kopshout was niet zozeer versleten, maar wel voor 30 tot 40 % losgekomen. Toen men indertijd deze vloer legde, gebruikte de toenmalige plaatsers nog alcoholhoudende lijm. Combineer dit met de grote spanningen die in kopshout kunnen ontstaan, door bijvoorbeeld een wisselend binnenklimaat (relatieve luchtvochtigheid en temeratuur), en als resultaat kwamen de houten blokjes geleidelijk aan los.” In de gerenoveerde shop werd het kopshout vervangen door een traditioneel visgraat motief dat verlijmd werd met de oplosmiddelvrije waterarme dispersieparketlijm UZIN MK 80 S van Unipro-België.

Twee maal nadweilen

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe Magrittemuseum in juni, moet het parket bestand zijn tegen de grote toestroom van bezoekers. Een fikse renovatiebeurt met Pallmann Magic Oil 2K van Unipro-België bood de oplossing.
“We startten met de renovatie midden februari en het hele project nam een drietal weken in beslag. Tijdens die periode reinigden we ongeveer 1.400 m² parket en brachten we een nieuwe beschermlaag aan met Pallmann Magic Oil 2K, een combinatie van natuurlijke olie en was. 
Alvorens we de olie konden aanbrengen, werden alle vroegere onderhoudsproducten zoals boenwas verwijderd. Deze stoffen kunnen namelijk afbreuk doen aan de hechting van volgende behandelingen. Omdat het te oliën oppervlak zuiver, droog en vrij moest zijn van schuurstof en andere onderhoudsproducten, werden deze grondig verwijderd met Pallmann Soya Soap en dweilden we de vloer twee maal na. Na droging brachten we twee lagen Pallmann Magic Oil 2K aan. De olie werd ingepolierd met een groene pad en nagepolierd met een witte pad.”

Poriën blijven open 

Productmanager Bart Leen geeft wat meer uitleg over de Pallmann Magic Oil 2K: “Dit is een  tweecomponentenolie die het midden houdt tussen een natuurlijke lijnolie- en een vloeibare was die enerzijds impregneert in het hout en anderzijds zorgt voor een hard en mat oppervlak. De olie geeft het parket een ademend oppervlak met open poriën waardoor die het beste van beide werelden combineert. Nadat we de vloer behandeld hadden, verkreeg hij een natuurlijke matte tint. Dit komt doordat de olie en de was diep in de cellen van het hout dringen en er eveneens harden. Hierdoor wordt het binnensijpelen van vloeistoffen verhinderd. Maar er wordt echter geen gesloten film gevormd zoals bij bijvoorbeeld gelakte vloeren. Hierdoor blijven de houtporiën duidelijk zichtbaar en wordt de houtstructuur niet aangetast. Daarnaast dragen de open poriën ook bij tot een positief binnenklimaat aangezien het parket de luchtvochtigheid zonder probleem kan opnemen en weer afgeven.”
Ten slotte zorgt de toegevoegde verharder voor een zeer snelle droging. Bart Leen: "Dit maakt het mogelijk dat de ruimte na één nacht drogen opnieuw toegankelijk en belastbaar is. Ook op extreem belaste vloeren, zoals hier in het Magrittemuseum."

Snel weer toegankelijk

Eén van de grote voordelen is het gemakkelijke en efficiënte onderhoud van de parketvloer na de behandeling met Magic Oil 2K. “Parket dat enkel beschermd wordt met boenwas kan men vaak niet gemakkelijk onderhouden. Dit in tegenstelling tot Magic Oil 2K waar water en het onderhoudsproduct Magic Oil Care voldoende zijn. Deze combinatie beschermt het hout prima en zorgt ervoor dat de toplaag zich na elke reiniging een beetje hersteld. Zo vergroot de levensduur van het hout.” Een bijkomend voordeel is dat parketvloeren die met Pallmann Magic Oil 2K geolied werden en met Magic Oil Care onderhouden zijn, veel minder intensief onderhoud nodig hebben dan traditioneel met olie behandelde vloeren. Ook de korte droogtijd van het opnderhoudsproduct Magic Oil Care laat toe dat de ruimte zeer snel opnieuw toegankelijk is.